Haritz Rodriguez
Pommelierra
Hainbat fase eta azterketa gaindituta, American Cider Association erakundeak pommelier ziurtagiria eman berri dio Rodriguez kazetari, eta gastronomia eta turismo marketin aholkulari donostiarrari (Caracas, Venezuela, 1978). Munduan 122 lagunek dute hori, eta bera da lehen euskal herritarra. Fraisoro Laborategiaren trebakuntza ere gainditu du duela gutxi, hura ere aski zorrotza. Sareetan, Ciderzale izenarekin ezagutarazten du sagardoaren mundua. Eñaut Mitxelena.Argazkia: Ciderzale.
Zer da pommelierra?
Ardoaren munduan sommelier lanak egiten dituenaren antzekoa, baina sagardoarekin. Pommelierra ekoizlearen, produktuaren eta kontsumitzailearen arteko bitartekaria da. Produktuaren ingurukoa ezagutzen du: sagastiak, elaborazio prozesuak eta ezaugarri organoleptikoak, gomendioak egiteko.
Sagardoa bere onenean dastatzeko, botila?
Bai. Nire ustetan, kupelik onena botila da. Txotx garaia oso interesgarria da. Sagardo gazteak dira, lehenengo sagardoak, eta ondoren, garatzen direnean, agian galduko dituzten beste ezaugarri batzuk dituzte. Oso sagardo onak izaten dira txotx garaian ere. Sagardogileak badaki eta horretarako lan egiten du, sagardoa bere egoerarik onenean merkaturatzeko.
DI-DA BATEAN
Zerk alaitzen dizu eguna?
Seme-alabek, aldarte onean daudenean.
Eta tristatu?
Batzuetan, irratiko albisteek.
Zerk eragiten dizu barrea?
Lagunarteko elkarrizketek.
Eta negarra?
Nahiko sentibera naiz; besteen sufrimenduak.
Zerk haserrearazten zaitu?
Kasu ez egiteak.
Bizio bat?
Jan-edana.
Plazer txiki bat?
Donostian eguzkipean paseatzea.
Plazer handi bat?
Mendira joatea.
Zer izan nahi zenuen txikitan?
Aitaren eraginez, ingeniaria.
Eta orain, zer ez zenuke izan nahi?
Bulegaria.
Hemengoa ez den sagardo bat:
AEBetako Finger Lakes-eko South Hill. Brut Nature. Aparduna da.
Upela ala botila?
Botila.
Poteoa, zerekin?
Gutxi poteatzen dut, baina sagardoarekin.