JOSEBA ARGIÑANO (Zarautz, 1985) gozogilea eta okina da. Abizenak salatzen du zein familiatan jaio zen: aita, sukaldari famatua; izekoa, gozogile ezaguna. Haiek bezala, telebistan ateratzen da (Sukalerrian, ETB1), eta dagoeneko liburu bat kaleratu du. M. Egimendi. Argazkia: Javi Colmenero.
Aurrekari horiekin, ezinbestean izan behar zenuen sukaldaria?
Ezinbestean ez, baina bide errazagoa izan, bai, noski. Egia esan, gaztetan, etxean “arre” denean, zuk “so” nahi duzu. Mekaniko edo suhiltzaile izan nahi nuen, baina ez nintzen oso ikasle ona, eta etxean gastronomia mundurako ateak irekiak nituen: hasi, eta asko gustatu zitzaidan, horixe ikasi nuen eta bertan geratu nintzen.
“Pottoken artean, beste animalia bat sentitzen naiz, lurrari lotua”
“Ohore handiz daramat abizena, zoriontsu”
“Txiki-txikitatik sartzen digute lehia, gatazkak ikusle kopurua handitzen du”
“Sukaldaritza saioak oso baliagarriak dira buruhausteak argitzeko”
“Pena sukaldaritza saioak ezin direla etxetik usaindu!”
“Ia nahi gabe ateratzen zaizkigu liburuak, lantaldean”
Abeltzain izan zintezkeen? Pottokak hazten dituzu...
Aitaren baserrian, anaia batzuk baratzean ibiltzen ziren; beste batzuk, larrea mozten; eta ni, animaliekin. Beti eduki dut oso harreman ona haiekin, beraz, lursail bat eta pottokak hartu nituen. Orain, maiteminduta nago, oso gustura eta gozatzen. Zergatik pottokak? Bada, bertako arraza delako, arriskuan dagoena, eta oso baserrikoak direlako. Gure landetan oso ondo egokitzen dira. Lan handia emango dutela dirudien arren, landa nahiko handia denez, libre bizi dira. Hortaz, haiek gustura eta ni ere bai.
Erleak ere badauzkazu...
Bai. Ardiek, txakurrek... eguneroko lana eskatzen dute, egunero egon behar da haien gainean; erleek, aldiz, askatasuna ematen dizute. Hilean behin edo bitan bisitatu eta eskatzen dutena eman, une oro gainean egon behar izan gabe. Leonera (Espainia) asko joaten naiz, bikotekidearen familiak erleak ditu han, eta bertan sartu zitzaidan harra. Hobbya da, bost erlauntza dauzkat, batzuetan birekin geratzen naiz, edo udaberrian biderkatu eta sei/zazpi eduki ditzaket. Hortxe ibiltzen naiz, liztorrekin borrokan. Oso polita da, baina baita gogorra ere, gauza asko dituztelako aurka. Dena den, hor nabil, gustura eta gozatzen. Etxerako adina ezti ematen digute, propolia ere bai. Gure elikaduratik olio, irin eta azukre birfinduak kendu beharko genituzke ahalik eta gehien. Askoz hobeto biziko gara produktu naturalak jaten baditugu.
KOLKOTIK
Gabonetan zuen mahaian faltako ez den jakia? Zopa, horren haragiarekin egindako kroketak eta entsaladilla.
Gabonen osteko dieta? Barazkiak, zopa, lekaleak... kantitate txikiagoan. Eta gozorik eta koparik ez.
Saiatu arren, gustatzea lortu ez duzun jaki bat? Lehen, kaparrak, baina ikasi dut eta ikaragarri gustatzen zaizkit.
Zer ez da inoiz falta zure etxeko sukaldean? Gatza, olioa eta baratxuria.
Nork egiten ditu enkarguak zure etxean? Natalik, bikotekideak.
Nork kozinatzen du zure etxean astegun buruzuri batean? Bazkaria, Natalik. Afaria, biok. Eta saiatzen gara umeek parte har dezaten.
Beste herrialde bateko sukaldaritza aukeratzekotan, nongoa? Perukoa. Oso nahasketa polita da, eragin asko dituelako.
Nolakoa zara txisteak kontatzen? Adibideak jartzen, ona. Txisteak kontatzen, txarra.
Nola ikusten duzu zeure burua 20 urte barru? Kopeta handiagoarekin eta ileurdin, kar-kar!
Biharko prentsan ikusi nahiko zenukeen berria? Inork ez dago goseak munduan eta amaitu dira herrialdeen arteko borrokak.
Nor da heroia zuretzat? Familia.
Bizitzako plazer txiki bat? Bikotekidearekin eta seme-alabekin gosaltzea, eguna ondo hasteko.
Zerk galarazten dizu loa? Munduan hainbeste gose eta gerra egoteak, ez dut ulertzen.
Zerk ematen dizu amorrua? Gure zaborrak ez birziklatzeak: errekak zikintzea, mendian denetik botatzea...
Eta lotsa? Gauza gutxik, kar-kar! Lapurtzeak, adibidez.
Larunbat gauerako planik onena? Lasai afaldu eta azkar lokartu, igandean fresko esnatzeko.
Zure bizitzako leloa? Ondo pasa eta ez pasa!
Zer ikusten duzu ispiluaren aurrean jartzen zarenean? Batzuetan garau bat, beste batzuetan poro bat, edo bizarra moztu behar dudala, kar-kar!
Bi hitzetan, labur, nolakoa da Joseba Argiñano? Xilbestrea.