Sardinak eta bokartak, arriskuan Mediterraneoan
Mediterraneo itsasoko sardinen eta bokarten kopuruak, tamainak eta osasunak okerrera egin dute azken 20 urteetan, gehiegizko arrantzaren, klima aldaketaren eta mikroplastikoen ondorioz. Orain, gainera, beste etsai bat agertu zaie: marmokak. Espainiako Ozeanografia Institutuak bultzatutako eta Estuarine, Coastal and Shelf Science aldizkariak argitaratutako ikerketa baten arabera, medusen populazioa hazi egin da Mediterraneoan, marmokak harrapatzen dituzten arrainen gehiegizko arrantzak eraginda; itsasoaren tenperatura igotzeak ere lagundu du ugaltze horretan. Hala, marmoken ugaritzeak sardina eta bokarten populazioa kaltetu du, batez ere bi arrazoirengatik: batetik, medusak bokartek arrautzak erruten dituzten itsaspeko kanoietan garatzen dira, eta arrautza horiek eta arrainkumeak irensten dituzte; bestetik, marmokak ere planktonez elikatzen dira, sardinen eta bokarten jateko gauza beraz, alegia.